Friday 11 October 2013

Ubi rebus dan sambal tumis


Assalamualaikum semua, salam sejahtera..
Korang dah masak ke dah makan ke..oklah hari ni saya nak kongsi resepi masakkan..ubi rebus bersama samba tumis..maskkan ni nampak simple aje kalau dengar,..alah kacang je buat die, mmg kacang, tapi tang sambal tumis kalau tak betul2 masak, mmg tak power lah kalau makan..hehehe...sambal tumis ni lagi hitam pekat dan manis mmg btol2 sedap..mkn dgn nasi lemak ke,lempeng ke,jemput2 ke mmg sesuai atau makan dgn nasi panas ulamkan ikan masin@ kering..perghhh..mmg terangkat kalau makan, tak sedar kalau mak mertua lalu blkg...huhuhu..silap2 habis nasi seperiuk sampai org lain x sempat makan..ubi rebus ni time saya kecik2, selalu makan, lg lg time cuti sekolah,sbb kat kampung,atok saya ada tanam ubi kat kebun die..so bgn pagi2 request kat atok pempuan nak mkn ubi rebus, atok trus suruh atok lelaki pegi cabut ubi, atok mmg pagi2 akan ke kebun tgk tanaman die, so apelagi saya mengekorlah naik motor dgn atok, lagipun atok lelaki ni rajin layan cucu cucu die, yg bestnye atok bagi cuba cabut ubi tu sendiri, mmg payah kalau tenaga xde, tp respect kat atok dgn tenaga tua dia, dia masih kuat bercucuk tanam, al-fatihah untuk arwah atok..semoga ditempatkan dgn org yg beriman..rindu ngan arwah atok..,okey okey..tak yah nak berfeeling2 sgt..yg sebenarnye tekak ni dah lama terasa nak makan ubi rebus..cuma susah nak dpt yg elok,kat kedai runcit area rumah tu..pernah beli sekali, dlm berbatang2 tu hanya 50% aje yg elok..last2 saya tunggu hari sabtu sebab ada pasar mlm area rumah, punyalah lama menunggu, demi ubi segar..akhirnye dpt jugak beli, beli utk sekali makan je,tak mau beli bnyak2,nnt busuk plak,kalau simpan lama,tapi x masak..kan membazir..bole juga buat kuih bingka ubi ke, ketuk ubi ke..tp saya yg x minat and malas, sbb kalau buat pun saya sorang yg makan,suami ngan anak cuma cuit2 aje..yg lebih memang akan dipos kat orang..jom lah layan resepinye...selamat mencuba..



Bahan- bahan ;
Ubi ( ikut suka hati nak berapa batang )kopek kulit,potong panjang2 dlm 2 inchi gitu..dibelah dua @ empat,rendam dgn air biase dulu..

Untuk sambal tumis ;
Cili kering dlm segenggam, buang biji, dan rendam ngan air panas biar cepat lembut,
Beberapa biji bawang merah dan bawang putih,
Bawang besar separuh dihiris, utk bubuh dlm sambal,
Ikan bilis segenggam, separuh untuk blend, separuh lagi utk goreng,
Asam keping,
Garam,
Gula.

Cara-cara ;
Bilas ubi yg direndam tadi, toskan dan rebus..air paras2 ubi tapi lebihkan sikit..saya suka lebihkan air, sbb ubi tu akan jadi lembut selembutnye...
Blendkan bahan-bahan tadi,
Gorengkan ikan bilis,dan ketepikan
Guna minyak yg sama,tumis bawang besar yg dihiris tadi hingga kekuninggan..
Kemudian masuk bahan yg di blend tadi..tumis hingga pecah minyak,time ni sambal ni akan mercik macam bunga api..
Pedih kalau kene kat tangan,kdg2 bole merecik sampai ke kaki...boleh menjerit tau kalau kene..so solutionnye adalah tutup dgn tudung periuk..lps tu slowkan apinye, tunggu beberapa minit, jgn trus tinggal je,nnt hangus pulak sambal kite, kene rajin tengok and mengacau sambal tu,pastu tutup balik..bile dah pecah minyak, and warna bertukar gelap sikit, baru bole masuk gula, garam sikit2..pastu rasa, kalau x cukup rase baru tambah, jgn main lebur je, kalau dah termasin ke termanis ke dah tak boleh adjust sambal kite tu..sedih nnt..dah hampir2 nak masak baru masuk asam keping..sbb apa xmasuk awal2 ,sbb taknak sambal kite masam sgt plk..okey bila dah cukup rasa barulah kita masukkan ikan bilis goreng tadi..siap...nyumm..nyumm..bila tgk sambal confom terliuh...cepat2lah sejukkan ubi tu, boleh terus makan,..tak payah tunggu lagi..masa untuk mencicah..selamat mencuba ye!!

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates