Agar-agar lemak manis
Bahan2:
1/2 cawan agar-agar kering ( dibasuh lembut, toskan dan disukat dengan cawan)
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula pasir
1 biji telur
1/2 cawan air pandan ( kalau ada )
sedikit pewarna hijau epal
Cara membuatnya:
1. Masukkan agar-agar dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan agar-agar cair.
2. Masukkan gula dan air pandan. Kacau hingga gula hancur.
3. Pukul telur dengan santan menggunakan garpu hingga sebati. Tutup api dapur. Masukkan campuran telur dan susu cair ke dalam periuk. Gaul sebati 1 minit.
4. Sediakan bekas atau acuan ,Tuang campuran agar-agar ke dalam acuan. Kacau seperti buat bulatan supaya agar-agar rata. Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.Agar-agar akan membentuk 2 lapisan selepas 5 minit.
5. Apabila agar-agar keras, bolehlah dipotong dan dihidang.
Jom tengok aksi ku didapur bersama anakku..
Antara bahan-bahan |
Langkah pertama, masak agar2 sehingga cair |
Langkah kedua, masuk gula pasir |
Kemudian, masukkan pewarna hijau |
setelah diletak pewarna |
bancuh telur dan susu cair, kacau sebati |
dipukul (kecil benor mangkoknye...) |
Langkah ketiga, masukkan susu dan telor tadi ke dalam periuk |
Setelah dimasukkan susu cair |
Langkah keempat, tuang ke dalam bekas |
Langkah kelima, masuk ke dalam peti ais untuk tujuan mengeras (10 mnt lebih kurang) |
dah dikeraskan, ni lah hasilnye.. |
dah siap potong |
siap untuk dimakan, terima kasih kepada arissa yg sudi menemani mamanye di dapur.. |
Selamat mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment