KEK GULA HANGUS KUKUS
Bahan gula hangus:
2 cwn gula
2 cwn air
Bahan diayak bersama:
2 cwn tepung gandum
2 s/t baking powder
2 s/t soda bikarbonat
:
2 s/b margerin – dicairkan
:
6 biji telur
1/2 cwn susu pekat manis
Cara-cara:
1. Cairkan / hanguskan gula (keperangan), masukkan air – biarkan sejuk
2. Pukul telur hingga kembang
3. Masukkan susu pekat dan margerin – putar lagi
4. Masukkan tepung gandum, putar sekejap.
5. Kemudian masuk gula hangus dan putar.
6. Tapis adunan dalam loyang
7. Perap 3 jam. Kukus 1 jam.
Pesanan: loyang kek ditutup dengan aluminium foil bagi mengelakkan air kukusan masuk ke dalam kek atau boleh juga membalut tudung kukusan dgn kain.
Selamat Mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment