Sunday 25 December 2011

Kek Gula Hangus Kukus




KEK GULA HANGUS KUKUS

Bahan gula hangus:
2 cwn gula 
2 cwn air

Bahan diayak bersama:
2 cwn tepung gandum
2 s/t baking powder
2 s/t soda bikarbonat

:
2 s/b margerin – dicairkan
:
6 biji telur
1/2 cwn susu pekat manis

Cara-cara:
1. Cairkan / hanguskan gula (keperangan), masukkan air – biarkan sejuk
2. Pukul telur hingga kembang
3. Masukkan susu pekat dan margerin – putar lagi
4. Masukkan tepung gandum, putar sekejap.
5. Kemudian masuk gula hangus dan putar.
6. Tapis adunan dalam loyang
7. Perap 3 jam. Kukus 1 jam.

Pesanan: loyang kek ditutup dengan aluminium foil bagi mengelakkan air kukusan masuk ke dalam kek atau boleh juga membalut tudung kukusan dgn kain.



Selamat Mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates