Friday 23 December 2011

Kek Batik

Bahan2 ( utk berat 1 kg )
200gm milo 
250gm butter
3 sudu makan serbuk koko
1 tin kecil susu pekat manis
biskut marie secukupnya
Cara membuatnya
1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang,dan senang dipotong)
2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali…
3. Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
4. Seterusnya masukkan serbuk koko, gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi….
5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman, potong dan siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!!

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates