Perrggg..terangkat pinggan kalau makan dengan nasi woo...faberet hubby aku ni...nak buat bole tapi yang susahnye nak mencari daun...nak makan ni kene tunggu bulan puasa...di bazar ramadhan..harga pun mandi jugak..lebih kurang 7 or 8 inggit...tapi puas hati, tak payah susah2 buat..hheheh..tapi aku tetap bagi resepi untuk korang, mana tahu terlebih rajin nak buat sendiri (akulah tu!!..) anyway mesti cuba buat..
Bahan2 :
3-4 keping ikan tenggiri
1 senduk nasi rempah kari ikan
2 sudu besar kerisek
1 sudu besar Asam jawa tanpa biji
3 biji bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 ½ inci halia (dikisar)
½ inci lengkuas (dikisar)
5 batang serai (dikisar)
Daun-daun – pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, pucuk daun bunga teh, pucuk kaduk, pucuk buas-buas, pucuk semangkuk dan lain-lain (basuh dan tos) insyallah ada jual di pasar...
Daun pisang untuk membungkus
Cara2 :
1. Ikan dibersihkan dan tos
2. Rempah, kerisek dan bahan kisar, digaul sebati bersama asam jawa. Letak gula dan garam secukup rasa.
3. Layurkan daun pisang. Susunkan daun-daun ulam, letak rempah yg digaul tadi dan letak sepotong ikan, letak rempah kari lagi, dan letak lagi daun-daun ulam. Bungkus kemas.
4. Buat hingga habis ikan dan daun. Kukus botok-botok selama 30 minit, keluarkan dan hidang dengan nasi. Sedap dimakan panas-panas.
0 comments:
Post a Comment