Thursday 17 November 2011

Resepi Botok botok ikan tenggiri

Perrggg..terangkat pinggan kalau makan dengan nasi woo...faberet hubby aku ni...nak buat bole tapi yang susahnye nak mencari daun...nak makan ni kene tunggu bulan puasa...di bazar ramadhan..harga pun mandi jugak..lebih kurang 7 or 8 inggit...tapi puas hati, tak payah susah2 buat..hheheh..tapi aku tetap bagi resepi untuk korang, mana tahu terlebih rajin nak buat sendiri (akulah tu!!..) anyway mesti cuba buat..




Bahan2 :
3-4 keping ikan tenggiri
1 senduk nasi rempah kari ikan
2 sudu besar kerisek
1 sudu besar Asam jawa tanpa biji

3 biji bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 ½ inci halia (dikisar)
½ inci lengkuas (dikisar)

5 batang serai  (dikisar)


Daun-daun – pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, pucuk daun bunga teh, pucuk kaduk, pucuk buas-buas, pucuk semangkuk dan lain-lain (basuh dan tos) insyallah ada jual di pasar...
Daun pisang untuk membungkus


Cara2 :
1. Ikan dibersihkan dan tos
2. Rempah, kerisek dan bahan kisar, digaul sebati bersama asam jawa. Letak gula dan garam secukup rasa.
3. Layurkan daun pisang. Susunkan daun-daun ulam, letak rempah yg digaul tadi dan letak sepotong ikan, letak rempah kari lagi, dan letak lagi daun-daun ulam. Bungkus kemas.
4. Buat hingga habis ikan dan daun. Kukus botok-botok selama 30 minit, keluarkan dan hidang dengan nasi. Sedap dimakan panas-panas.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates