Bahan2 :
- 2 sudu besar minyak
- 4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
- 1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
- 1 helai daun bay kering
- 400 gm daging kisar -
- 400 gm tomato dalam tin – dikisar (kalau takde, guna 4 biji buah tomato yg masak ranum di ptng dadu dan tambah 4 sudu besar tomato sos...itu cara saya)
- 500 ml air
- 2 sudu besar puri tomato
- 1 kiub stok daging
- 2 sudu besar oregano kering
- 500 gm spaghetti – direbus
- Parutan keju secukupnya
- Gula & garam secukup rasa
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
- Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
- Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
- Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
- Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
- Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.
CARA KE-2 ( very simple!!!)
Bahan2 :
Bahan2 :
- 2 sudu butter
- 1 mangkuk bebola daging (bole dihancurkan kalau suka)
- 2 tin kecil sos prego (kat tesco/supermarket pun ada jual)
- 1 cawan air (tambah lebih air kalau suka cair)
- 500 gm spaghetti – direbus
- Parutan keju secukupnya
- Garam secukup rasa
- Panaskan butter.
- Masukkan sos tomato prego.
- Masukkan bebola daging.
- Masukkan air, tunggu sehingga mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
- Masak selama 5 minit atau hingga kuah pekat.
- Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.
Tips# gaulkan spagetti yang telah direbus dan ditoskan bersama butter,bagi menambahkan rasa lemak.nyuummm
0 comments:
Post a Comment