Thursday 17 November 2011

Spaghetti bolognese ( ada 2 cara )

CARA PERTAMA
Bahan2 :
  • 2 sudu besar minyak
  • 4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
  • 1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
  • 1 helai daun bay kering
  • 400 gm daging kisar -
  • 400 gm tomato dalam tin – dikisar (kalau takde, guna 4 biji buah tomato yg masak ranum di ptng dadu dan tambah 4 sudu besar tomato sos...itu cara saya)
  • 500 ml air
  • 2 sudu besar puri tomato
  • 1 kiub stok daging
  • 2 sudu besar oregano kering
  • 500 gm spaghetti – direbus 
  • Parutan keju secukupnya
  • Gula & garam secukup rasa
Cara2 :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
  2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
  3. Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
  4. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
  5. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
  6. Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.

CARA KE-2 ( very simple!!!)
Bahan2 :
  • 2 sudu butter
  • 1 mangkuk bebola daging (bole dihancurkan kalau suka)
  • 2 tin kecil sos prego (kat tesco/supermarket pun ada jual)
  • 1 cawan air (tambah lebih air kalau suka cair)
  • 500 gm spaghetti – direbus 
  • Parutan keju secukupnya
  • Garam secukup rasa
Cara2 :
  1. Panaskan butter. 
  2. Masukkan sos tomato prego.
  3. Masukkan bebola daging.
  4. Masukkan air, tunggu sehingga mendidih.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
  7. Masak selama 5 minit atau hingga kuah pekat.
  8. Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.
Tips# gaulkan spagetti yang telah direbus dan ditoskan bersama butter,bagi menambahkan rasa lemak.nyuummm

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates