Thursday 10 November 2011

Ayam Madu Bakar



Bahan-bahannya:
4 ekor ayam spring chicken
Bahan untuk dikisar
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 ½ sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
¼ inci lengkuas
2 ulas bawang putih (besar, jika kecil guna 3 ulas)
1 biji bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula timbang
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
Cara-caranya:
  1. Ayam dibersihkan dan dilumur dengan rempah yang telah dikisar.
  2. Kemudian ayam diperap selama 30 minit, sebaiknya kalau boleh perap semalaman rasanya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam. 
  3. Panaskan ketuhar pada suhu 170 – 180’C. 
  4. Atur ayam yang telah diperap diatas loyang dan boleh anda letak sedikit mentega supaya bila dibakar rasanya lebih sedap. 
  5. Bakar atas bara api pun boleh, tapi kene pandai jaga api, jangan sampai hangus..
  6. Bakar selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut masak. Sedia untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates