Thursday 17 November 2011

Resepi Urap pegaga

Daun pegaga juga bagus untuk kesihatan, ada orang yang suka makan daun pegaga ni begitu saja (sebagai ulam), tapi ada juga yang tak pandai makan daun ni direct, macam saya, tapi kalau di buat urap..lepas tu makan ngan nasi panas..mak mertua lalu belakang pun kite tak perasan..hehehhe, jom cuba!!


Bahan2:
400 g pegaga yang telah siap di bersihkan, cuci dan toskan hingga kering
10 helai daun cekur yang muda, cuci, tos dan dimayang halus
1 cawan kelapa parut putih
1 1/2 camca besar udang kering, cuci dan rendam 10 minit, toskan*
3 biji cili padi*
3 cm isi cekur*
1 cm kunyit hidup*
1 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah*
1/2 inci belacan*
1 camca teh gula*
Sedikit garam*(*ditumbuk lumat)

Cara2 :

  1. Pegaga tadi dibuang akarnya, hiris kasar. Daun cekur dimayang halus. Ketepikan. Kelapa parut tadi disatukan bersama bahan tumbuk lumat dan gaul rata2, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam.
  2. Gaul kelapa tadi bersama pegaga dan daun cekur, rata2. Masukkan dalam kuali dan goreng tanpa minyak selama 2 - 3 minit. Angkat dan hidangkan bersama nasi.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2012 tentang kami. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates